Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); oruç tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır. Borcundan ve asli ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman’a fitre vermek vaciptir. Fitre, Ramazan orucunun farz kılındığı hicretin 2. yılı Şaban ayında, zekattan önce meşru kılınmıştır. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye ve onların da bayram sevincine katılmalarına bir yardımdır. Abdullah İbn Ömer’den rivayet edildiğine göre: “Hz. Peygamber fitrenin, insanlar Bayram Namazı’na çıkmadan önce verilmesini emretmiştir”
Günümüzde fitre miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usulüne (anne, baba, dedeler ve nineler), çocuklarına, torunlarına ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir fakat bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır. Fitre yükümlünün bulunduğu yerdeki yoksullara verilmelidir. Başka yerlere gönderilmesi mekruhtur. Diyanet işleri 2019 fitre bedelini 23 TL olarak belirlemiştir.
Fitrenin verilebileceği kişiler ayet-i kerimede şu şekilde açıklanmıştır. “Sadakalar (zekatlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekat toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe,60)