Peygamber Efendimizin Uyku Düzeni

Vücudumuzun zinde kalmasını sağlayan bazı hormonlar vardır ve bu hormonların dengelerinin belli saatleri vardır. Peygamber efendimizin uyku düzeninin bilimsel saatlere denk geldiğini anlamak için öncelikle bu saatleri incelemeliyiz.

Vücudumuzu zinde tutan kortizol hormonunun kanda en yüksek olduğu seviye sabah saatleridir. Bu seviye gün boyu giderek düşer ve gece saat 23:00’te en düşük seviyeye ulaşır. Bir diğer hormon melatonin ise büyüme ve vücut sağlığının koruyucusudur. Onun da en yüksek olduğu saatleri 21:00-03:00 arası olarak söyleyebiliriz.Saat 22:00’de tansiyon ve kalp atım sayıları düşer, saat 04:00’ten sonra tansiyon ve kalp atışlarında yükselme başlar. 15:00 ve 18:00 saatleri arasında da en üst seviyeye ulaşır. Dolayısıyla tansiyon ve kalp atımının yüksek olduğu ve hücrelerin en üst derecede çalıştığı ikindi vaktinde uyunmamalıdır. Akşam 22:00 ile 02:00 arasındaki uyku % 200 verimlidir.Gündüz ise 10:00 ile 13:00 arasındaki yani kuşluk vaktindeki uyku %400 verimlidir.Birde ikindiden ve gece 03.00’ten sonraki uykular %50 verimli olur. Yani gece 03:00’te yatan bir kişi gündüz 15:00 te uyansa 12 saat uyur fakat kendini 6 saat uyumuş gibi hisseder.

Peygamber efendimiz yatsı namazını kıldıktan sonra evine giderek erkenden yatardı. Rivayetlerden anladığımız kadarıyla peygamber efendimizin yatış vakti 22:00 gibidir. Ayrıca geceleri mutlaka kalkarak teheccüd namazı kılardı. Teheccüd namazını geceyi aydınlatan bir ışık olarak tasvir eden peygamber efendimiz uykusundan vazgeçerek bu güzel nafile namazını mutlaka kılmıştır ve tüm ümmetine tavsiye etmiştir. Bazı rivayetlere göre teheccüd namazından sonra yatmaz  ve sabah namazına kadar nafile namaz kılmaya devam edermiş. Bazen de sabah namazına hazırlanırmış.Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Peygamber efendimizin bizlere tavsiye ettiği güzel bir sünneti ise kaylule uykusudur. Efendimiz öğle vaktinden sonra ikindi vaktine kadar bir miktar süreyle mutlaka uyurdu. “Öğleyin kaylule yapınız. Muhakkak şeytanlar öğle vaktinde kaylule yapmazlar” buyurmaktadır.

Bu verilere bakıldığında Hz.Muhammed (s.a.v)’in uyku saatlerinin bilimsel saatlere denk geldiğini görürüz.

Yatsıdan sonra yatış, 22:00 civarı.

Teheccüde kalkış, 02:00 – 03:00 civarı.

Kaylule yapış, 11:00-13:00 arası

Peygamber Efendimizin Uyku Düzeni” için 3 yorum

  1. Selamün aleyküm.
    Bu bilgi kimin rivayetine göre bi bilginiz varmı acaba? Yani kaynak varmı elinizde? Allah razı olsun

Yorum bırakın