Namazdan Sonra Yapılacak Dualar ve Müezzinin Görevi

Namazdan sonra yapılacak dualar ve müezzinlik konusunda 5 vakit namaz kılan birçok mümin kardeşimizin eksik bilgiye sahip olduğunuz müşahade ettim. Cemaatle yapılan namazlar sonrasında birçok arkadaşımızın gerekli duaları tam anlamıyla yapmadığını gördüm. Dolayısıyla  namaz sonrası yapılacak duaları ve cemaatle yapılan namazlarda müezzinin görevlerini “özetle” anlatmak istiyorum.

Müezzinin görevi kametle başlar.

Kamet, namazların farzlarını kılmaya başlarken okunan ezan sözlerinden ibarettir. Ezan vaktin başlangıcında okunur; kamet ise farza durulacağı zaman getirilir.

Beş vakit namaz ile Cuma namazı için ezan ve kamet getirilmesi, ayrıca Cemaatle kılınacak kaza namazları için de, ezan ve kamet okunması sünnettir.

 Kamet (Sağdan sola doğru okuyunuz)
الله اكبر الله اكبر الله اكبر الله اكبر
Allahü Ekber Allahü Ekber Allahü Ekber Allahü Ekber
اشهد ان لا اله الا الله اشهد ان لا اله الا الله
Eşhüde en la ilâhe illallah Eşhüde en la ilâhe illallah
اشهد ان محمدا رسول الله اشهد ان محمدا رسول الله
Eşhedü enne Muhammeden  rasulullah Eşhedü enne Muhammeden  rasulullah
حي على الفلاح حي على الفلاح حي على الصلاة حي على الصلاة
Hayye alel-felâh Hayye alel-felâh
Hayya ale’salah
Hayya ale’salah
الله اكبر الله اكبر
قد قامت الصلاة
قد قامت الصلاة
Allahü Ekber Allahü Ekber Kad kametis selah Kad kametis selah
لا اله الا الله لا اله الا الله
La ilâhe illallah La ilâhe illallah

Kamet getirilir ve imamla birlikte farz namazı kılınır. Selam verdikten sonra “Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram”  (Allah’ım! Sen selâmsın. Selamet de sendendir. Ey celâl ve ikrâm sâhibi! Sen münezzehsin, sen yücesin”) denilir.

Allahumme-Entesselamu

Akabinde müezzin Peygamber efendimize (sas) salat ve selam getirilmesi için Alâ Rasulina salavat” (Peygamberimizin üzerine salavat getirin) der. Cemaatte “Allâhümme salli alâ Muhammed” diyerek Salavat getirir.

Sonrasında “Salatı Münciye” (Tüncina) duası okunur.

“Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî’il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi’s-seyyiât ve terfe’unâ bihâ ındeke a’lâ’d-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ’l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî’l-hayâti ve ba’del-memât birahmetike Yâ erhame’r-rahimîn. Hasbunellahu ve ni’mel vekîl, ni’mel mevlâ ve ni’me’n-nasîr. Ğufraneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr.”

Anlamı:

“Allahım! Efendimiz Muhammed’e (sav) ve onun ehli beytine salât at. Bu salâvat o derece değerli olsun ki: Onun hürmetine bizi bütün korku ve belalardan kurtarsın. Bizim ihtiyaçlarımızı o salâvat hürmetine yerine getirsin, bizin bütün günahlardan bu salâvat hürmetine temizlersin, o salâvat hürmetine bizi derecelerin en üstüne yüceltirsin, o salâvat hürmetine hayatta ve öldükten sonra düşünülebilecek bütün hayırlar konusunda gayelerin en sonuna kadar ulaştırsın. Ey merhametlilerin merhametlisi bize bunları merhametinle nasip et. Allah Tealâ bize kafidir ve ne iyi bir dost, ne iyi bir vekildir. Ey Rabbimiz, senin mağfiretini dileriz, dönüş yalnız sanadır.

Salaten Tuncina

Bu dua imam tarafından okunduğu zamanlarda “korku mânâsına gelen cümlelerinde” ellerin içinin yere çevrilip aşağıya tutulabilir sonrasında ellerin içi yine yukarıya çevrilir. Bu durumun bazi hadislerden kaynaklandığı söylenir ki bu hadislerden biri şöyledir. “Peygamber Efendimiz Aleyhissalatü vesselam, Allah’tan bir şeyin olmasını istediği zaman ellerinin içini yukarıya çevirirdi. Ancak bir şeyden sakınacağı zaman ise ellerinin içini aşağıya çevirirdi.” (Bu konuyla ilgili Hadisler için bkz: Müsned, Ahmed b. Hanbel 4/56; Mecmau’z- zevaid, 10/168; Cemu’l-fevaid, 2/618; el-Fethu’l-kebir, 2/357; ) Bu nedenle ellerini dua ederken aşağıya çevirenler bu hadislere göre amel etmiştir.

Sonrasında müezzin “Subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim.”(“Allah’ı bütün noksan sıfatlardan tanzih eder, kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah’adır. Allah’tan başka hiç bir ilah yoktur. İhtiyaçları gideren ve zararları yok eden yalnız yüce ve güçlü olan Allah’tır.) der ve sonrasında 33’er defa sırasıyla 

– “Sübhânellah (Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim)”,

– “Elhamdülillâh (Her türlü övgü Allah’a mahsustur)”,

– “Allâhü ekber (Allah, en büyüktür)”

denir.

Akabinde müezzin, “Lâ ilâhe illâllâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr.” (Allah’tan başka ilâh yoktur, sadece O vardır. O’nun ortağı yoktur. Mülk O’nundur, her türlü övgü O’na mahsustur, O her şeye gücü yetendir” ) duasını okur.

Vahdehula

Akabinde “Sübhane Rabbiyel aliyyil alel vehhab” (Ali, a’la ve vehhab olan Rabbimi tesbih ederim) denilerek eller semaya açılır ve cemaat içinden dua okumaya başlar.

İmam sonrasında “El Fatiha” der, cemaat ve imam içinde Fatiha suresini okur.

İmam akabinde tesbihatı bitirmek için “Aşr-ı şerifi” de okuyabilir.

 

Namazdan Sonra Yapılacak Dualar ve Müezzinin Görevi” için 24 yorum

  1. ben takılıyordum bazı dualarda buradan tamamladım ALLAH razı olsun ellerinize sağlık

  2. Fatih Kardeş
    Hocam yukarıda Kamet örneğini yazmışsınız(sağdan sola doğru), ancak Hayye alel felah önce ; Hayye ale’ selam sonra yazılmış, oysa ki tersi olması gerekiyordu öyle değil mi? Selametle..

    1. Hocam hata yapmışım doğru ,sizin yazdığınız sağdan sola olduğunu yeni fark ettim, yorumumu silebilirsiniz affola..

    2. Muhterem kardeşim zaten kamet yukarıda da parantez içerisinde de ifade edildiği gibi sağdan sola okunurken önce HEYYA ALES SALEH SAĞ BAŞTA DAHA SONRA HEYYA ALEL FELAH YAZILMIŞ VE DOĞRUSU DA YUKARIDA YAZILDIĞI GİBİ BİR DAHA KONTROL ETMEN DE BENCE FAYDA VAR.

  3. allahım sizlerden razı olsun bizleri biligilendirdiğiniz için binlerce şükürler olsun sizlerin sayesinde allahımızı sevyoruz

Yorum bırakın