EL-HALIK: Kelime kökeni olarak “halk” kelimesinden türetilmiş bir isimdir, anlam açısından “her şeyi yoktan var eden, yaratan, her şeyin varlığını ve yaşadığı sürece geçireceği olayları önceden tespit edip ona göre meydana getiren demektir. Allah’ın yaratma sıfatı bizim anlayamayacağımız kadar geniş ve derindir. Allah’ın “yaratma” sıfatı özeldir. El-Halık esmasının ebcet değeri 731’dir. Zikir saati sabah güneş doğarken ilk bir saat ve ikindi namazı sonrası bir saatdir.
El-Halık Esmasının Faziletleri
Bu ism-i şerifin zikrine inanarak devam eden kimse Allah’ın izni ile maddi ve manevi hastalıklardan kurtulur, işlerinde muvaffak olur.
Çözülemeyen bir işi olan kimse, temiz bir vaziyette ve abdestli olarak kıbleye karşı tenha bir yerde bu ismi 5115 defa zikreder ve halini Allah’a arz edip dua ederse, isteği yerine getirilir.
Yedi gün arka arkaya 100 defa “YA HALIK” ismini okuyan kimse, gelecek bela ve musibetlere karşı korunur.
Çocuğu olmayan eşler her gün 731 kere “Ya Halik celle celalühu” demeye devam ederlerse Allah-u Teala’nın izniyle çocukları olur.
Her kim bu mübarek ismi alışkanlık haline getirir ve geceleri buna devam ederse, yüce Allah, o kimseyi gam ve kederden kurtarır, ahiret saltanatı ile taltif eder.
Gece yatmadan önce inanarak yüz kere “Ya Halık” ismini zikrettikten sonra “Ya Rabbi! Filan yakınımın halini bana bildir” şeklinde dua eden bir kimsenin duasını Allah Teala kabul eder ve o kimse, haber alamadığı yakınından rüya yolu ile haberdar edilir.
Her gün 731 kere “Ya Halik celle celalühu” zikrine devam eden bütün sıkıntılarından kurtulur, her işinde başarılı olur.
El-Halık Esmasının Geçtiği Kuran Ayetleri
“Ey insanlar! Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Allah’tan başka size göklerden ve yerden rızık veren bir yaratıcı var mı? O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O hâlde nasıl oluyor da haktan döndürülüyorsunuz?” (Fatır,3)
“O, gökleri ve yeri örnekleri yokken yaratandır. O’nun bir eşi olmadığı hâlde, nasıl bir çocuğu olabilir? Hâlbuki her şeyi O yarattı. O, her şeyi hakkıyla bilendir.” (En’am,101)
“İşte sizin Rabbiniz Allah. O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O, her şeyin yaratıcısıdır. Öyle ise O’na kulluk edin. O, her şeye vekil (her şeyi yöneten, görüp gözeten)dir.” (En’am,102)
“De ki: “Göklerin ve yerin Rabbi kimdir?” “Allah’tır” de. De ki: “O’nu bırakıp da kendilerine (bile) bir faydası ve zararı olmayan dostlar (mabutlar) mı edindiniz?” De ki: “Kör ile gören bir olur mu? Ya da karanlıklarla aydınlık bir olur mu? Yoksa Allah’a, O’nun yarattığı gibi yaratan ortaklar buldular da bu yaratma ile Allah’ın yaratması onlara göre birbirine mi benzedi?” De ki: “Her şeyin yaratıcısı Allah’tır. O, birdir, mutlak hâkimiyet sahibidir.” (Ra’d,16)
“Allah, her şeyin yaratıcısıdır. O, her şeye vekildir.” (Zumer,62)
“İşte her şeyin yaratıcısı olan Rabbiniz Allah! O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. Durum bu iken nasıl oluyor da (haktan) döndürülüyorsunuz?” (Mümin,62)
“O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah’tır. Güzel isimler O’nundur. Göklerdeki ve yerdeki her şey O’nu tesbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Haşr,24)
“Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana getirip) yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah, üzerinizde bir gözetleyicidir.” (Nisa,1)
“Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?” (Tur,35)
“Sonra bu az suyu “alaka”haline getirdik. Alakayı da “mudga”* yaptık. Bu “mudga”yı da kemiklere dönüştürdük ve bu kemiklere de et giydirdik. Nihayet onu bambaşka bir yaratık olarak ortaya çıkardık. Yaratanların en güzeli olan Allah’ın şanı ne yücedir!” (Mü’minun,14)
*“Mudga”; ceninin, üzerinde diş izlerini andıran şekiller taşıyan henüz uzuvları oluşmamış şekli demektir.