-Kalbine yerleşecek olan Allah korkusu sayesinde hesap gününde hesabını veremeyeceği hiçbir şeyi yapmamaya azami gayret gösterecektir.Çünkü kişi, Allah’ın her an kendisini gördüğüne ve dünya hayatındaki tüm işlerinden hesaba çekileceğine dair kesin bir inanca sahip olacaktır.
–İnsanların hataları karşısında hoşgörülü ve affedici olacaktır. Küçük gibi görünen bir iyiliğin bile, ahirette karşılığının verileceğini bildiği için çevresindeki insanlara karşı her zaman yardımsever, fedakar, alçak gönüllü, saygılı ve adil olmak için çaba gösterecektir.
– Olaylar planladığı gibi gelişmediğinde bunun kendisi için hayırlı bir durum olduğunu bilir, Allah’a tevekkül etmenin ve kadere teslimiyetin rahatlığını yaşar.
– Kuran ahlakını kendisine rehber edinen kişinin geçmişteki değer yargıları da tamamen değişecektir. Örneğin artık, her durumda güçlünün değil haklının yanında olacak, adaletten ayrılmayacaktır.
– Çevresindeki insanları statülerine, güzelliklerine, kültürlerine göre değil Allah korkularına göre değerlendirecektir.
– Allah’tan başka kimseden medet ummayacak, korkuya, ümitsizliğe ve karamsarlığa kapılmayacaktır.
– İsraftan kaçınmak, nefsinin bencil tutkularından korunmak, temizliğe ve estetiğe önem vermek bu kişinin dikkat edeceği konulardan olacaktır.
– Sadece bolluk içinde yaşadığı anlarda değil darlık, zorluk ve sıkıntı zamanlarında da şükretmesini bilecektir.
“Kur’an Ahlakı” için 2 yorum