İstanbul Camileri

Sultanahmet Camii (Sultanahmet, İstanbul)

17.yy da Sultan I.Ahmet tarafından yaptırılan Sultanahmet Camii, tarihi yarımadada muhteşem mimarisi ve 6 minaresi ile şüphesiz İstanbul’un ve dünyanın en güzel mimari yapılarından ve camilerinden birisidir.

Sultanahmet meydanının ve tarihi yarımadanın en görkemli ve her yerden görünen camisi olan Sultanahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında 14 yaşında padişah olan I.Ahmet tarafından Sinan ekolünden gelen Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Muhteşem İznik çinileri ile süslü olan Sultanahmet Camii’ne mavi çinilerinden dolayı “Mavi Camii” de denilmektedir.

Dünyadaki tek 6 minareli camii olma özelliğine sahip Sultanahmet Camii, 16 şerefeli, 23.5 metre çapındaki ana kubbe üzerinde ve 5 metre çapındaki ayakları üzerinde yükselmektedir.

Sultanahmet Camii
Sultanahmet Camii

Süleymaniye Camii (Tarihi Yarımada, İstanbul)

Kanuni Sultan Süleyman’ın onuruna Mimar Sinan tarafından 1550-1557 yılları arasında yapılan Süleymaniye Camii de muhteşem mimarisi ve İstanbul’a hakim konumu ile ziyaretçilerin büyülemektedir.

Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örnekleri arasında sayılır. Mimar Sinan, “Kalfalık dönemi eserim” dediği Süleymaniye Camii’nin içerisindeki akustiği farklı teknikler kullanarak mükemmel hale getirmiştir. 53 metre yüksekliğinde, 26.5 metre çapındaki merkezi kubbeyi, fil ayağı denilen dört büyük paye taşır.

Süleymaniye Camii
Süleymaniye Camii

Eyüp Sultan Camii (Eyüp, Haliç, Tarihi Yarımada, İstanbul)

Eyüp Sultan Camii, Haliç’in kuzey ucunda Eyüp’te bulunmaktadır. Aynı zamanda İslamiyet’i ilk kabul edenlerden ve Arapların İstanbul’u kuşatması sırasında şehit olan Hz. Eyyubu El-Ensari’nin gömüldüğü yerdedir. dönem içerisinde Fatih Sultan Mehmet’in emriyle buraya bir türbe, yanına da bir cami yapılmıştır.

1458 yılında yapılan ilk cami yıkılmış ve bugünkü cami Sultan III. Selim zamanında 1798-1800 yılları arasında yaptırılmıştır. Eyüp Sultan Camii ve etrafındaki Pierre Loti tepesi çok sayıda ziyaretçi akınına uğramaktadır. Aynı zamanda önemli İstanbul camileri yer almaktadır.

Eyüp Sultan Camii
Eyüp Sultan Camii

Fatih Camii (Fatih, Tarihi Yarımada, İstanbul)

Fatih Camii, 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olup Fatih semtinde bulunmaktadır. Bünyesinde medrese, hastane, kütüphane, kervansaray ve hamam barındırmaktadır.

Aynı zamanda önemli İstanbul camileri arasında yer almaktadır.

Fatih Camii
Fatih Camii

Ortaköy Camii, Büyük Mecidiye Camii (Ortaköy, İstanbul)

Ortaköy Camii, İstanbul’un en güzel camilerinden birisidir. Esas adı Büyük Mecidiye Camii’dir.

Ortaköy semtinde İstanbul Boğazına nazır bir konumda bulunan ve 19.yy da Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan Ortaköy Camii, en popüler İstanbul fotoğraflarında da yer almaktadır.

Aynı zamanda önemli İstanbul camileri arasında yer almaktadır.

Ortaköy Camii
Ortaköy Camii

Rüstem Paşa Camii

(Haliç, Tarihi Yarımada, İstanbul)

Eminönü semtinde bulunan ve 1561 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Rüstem Paşa Camii mimari yapısı ve İznik çinileri ile Osmanlı döneminin şaheserleri arasında ve aynı zamanda önemli İstanbul camileri arasında yer almaktadır.

Rüstem Paşa Camii
Rüstem Paşa Camii

 

Beyazıt Camii (Beyazıt, Tarihi Yarımada, İstanbul)

Tarihi Yarımadada Beyazıt meydanının hemen yanında bulunan Beyazıt Camii, 1505 yılında Sultan II.Beyazıt tarafından yaptırılmış olup önemli İstanbul camileri yer almaktadır.

Döneminde Beyazıt Külliyesi olarak yaptırılan bölgede camii, medrese, hamam, mutfak, kervansaray ve konaklama yeri bulunmaktaydı. Bunlardan mutfak ve kervansaray halen İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Dönemin medresesi ise Türk Hat Sanatları Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Beyazıt Camii
Beyazıt Camii

Şehzade Mehmet Camii (Fatih, Tarihi Yarımada, İstanbul)

Beyazıt semtinde bulunan Şehzade Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mehmet’in anısına 1544-1548 yılları arasında yaptırılmıştır.

Şehzade Mehmet’in türbesi de Caminin bahçesinde bulunmaktadır.

Şehzade Camii
Şehzade Camii

Kalenderhane Camii (Fatih, Tarihi Yarımada, İstanbul)

Fatih Beyazıt arasında 12.yy Bozdoğan Su Kemeri yakınında bulunan Kalenderhane Camii, Osmanlı döneminde dervişler için yaptırılmış güzel camilerden birisi ve aynı zamanda önemli İstanbul camileri arasında yer almaktadır.

Kalenderhane Camii
Kalenderhane Camii

Sokullu Mehmet Paşa Camii, Küçük Ayasofya (Tarihi Yarımada, İstanbul)

1557 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Mehmet Paşa Camii, tarihi yarımadaya hakim bir konumda Küçük Ayasofya semtinde bulunmaktadır.

Sokollu Mehmet Paşa Camii
Sokollu Mehmet Paşa Camii

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s