Allah’ın Es-Selâm ismi kullarını selamete çıkaran, cennetteki bahtiyar kullarına selam veren, kullarına rahmet ve bereket ihsan eden, onları emin kılan anlamlarına gelmektedir.
Emniyet, selam, güven ve esenlik sahibi, her türlü ayıptan selamette, her çeşit afetten korunan, emniyet içerisinde anlamları da bu isme verilir. Es Selam; selamete çıkaran, selamette olanların hatalarından ve kusurlarından münezzeh olması, kullarına cennette selam veren anlamlarını da taşımaktadır.
Cenab-ı Hak buyuruyor: “O Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. Melik’tir; Kuddûs’tur; Selam’dır; Mü’min’dir; Müheymin’dir; Aziz’dir; Cebbar’dır; Mütekebbir’dir. Allah, (müşriklerin) şirk koştuklarından çok yücedir.”
(Haşr,23)
Selam kelimesi Kur’anı Kerim‘de 33 defa geçer. Efendimiz buyuruyor: “Ey Allah’ım! Sen Selam’sın; Selam yalnız sendedir. Ey ikram ve celal sahibi olan! Sen ne yücesin.”
Her doğan ölüyor, her yeşeren kuruyor, her yapılan yıkılıyor. Yaratılanların en değerlisi insan doğuyor, büyüyor, ihtiyarlıyor, hastalanıyor, acıkıyor, uyuyor ve ölüyor. Selâm olan Rabbimiz bütün bunlardan salimdir. İslam dinini bizlere bahşederek selamet yurdu olan cennete davet eden, bu dünyada gönüller arasına köprü olan selamı, nezaket kurallarını öğreten Rabbimiz müminleri cehennem azabından selamette kılandır. Allah’ın Selâm sıfatı aynı zamanda cennete kabul ettiği kullarına selam vermesi anlamına da gelir.
Cenab-ı Hak:
“Çok esirgeyen Rabb’dan onlara bir de sözlü “Selam” (vardır)”
(Yasin,58)
“İşte onlar, sabretmelerine karşılık (cennetin en gözde yerinde) odalarla ödüllendirilirler ve orda esenlik dileği ve selamla karşılanırlar.”
(Furkan,75)
şeklinde buyurarak cennete giren insanlara sözlü olarak selam vereceğini bildirir. Kuşkusuz Allah’ın selamı müminler için olabilecek en büyük müjdedir.
Es-Selâm isminin faziletleri:
- Bu ismin zikir saati güneş, zikir günü Pazar, zikir sayısı ise 131 adettir.
- İnsanlar birbirleriyle selamlaşırken, Allah’ın ismiyle selamlaşırlar. Mümin olan kişiler, küçükten büyüğe kadar birbirlerine esenlik diler, rahatlık dileklerini sunar. Ahirette cennete giden müminler bu selamla karşılanır ve cennete girmeleri istenir.
- Bu ismin zikrini sürekli yapan kişiler Allah’ın himayesinde olur, boğulmaktan, yanmaktan, yıldırımdan, her türlü felaketten ve beladan korunurlar.
- Bu ismi zikredenler zalimlerin zulmünden kurtularak, korunma altına alınırlar.
- Bu ismi İhlas suresiyle zikredenlere silah bile etki etmez. Bunu kalpten, samimiyetle yapmaları gerekir. Hiç bir şüphe olmamalıdır.
- Bu ismin vekfini gümüş levhaya yaparak, etrafına El Melik ismiyle daire yapan kişi, cuma günü abdestli olarak, tenha bir yerde bu ismi 30624 kez okursa, istediği maksada ulaşır ya da istediği şey kısa sürede meydana gelir.
- Her namazın ardından 131 kez ya da günün her hangi bir saatinde 655 kez bu ismi okuyan kişiye hiç bir silah etki etmez.
- Hasta olan bir kişiye her gün zikir sayısı olan 131 kez okunduğunda şifa bulacaktır. Bu şekilde tüm yeryüzünde belalardan korunmak mümkün olur. Kişinin kalbi selime kavuşur.
- Bu ismi yazarak üzerinde taşıyan kişiler her kötülükten korunurlar.
- Bir kabın içine 66 defa yazılıp, bu kaptan 40 gün boyunca aç karnına su içenler vesveseden kurtulurlar.Es Selam isminin Kuran’ı Kerim’deki ayetlerdeki yeri nedir?
- “İman edenler Allah için sefere çıkarken, iyi araştırın, size selam verenlere sen iman edenlerden değilsin demeyin. Allah katında çok ganimet vardır. Sizlere daha önce lütufta bulundu. Allah yapmakta olduklarınızı yaratandır.” (Nisa 94)
- “İşaretlerimize iman edenler sana geldiğinde, onlara Selamün Aleyküm.. Rabbiniz rahmeti nefsine yazmış, sizlerden biri bilmeden hata ederse, kötülük yapar, sonradan tövbe ederse, O Gafur’dur, Rahim’dir.” (En’am 54)
- “Rableri indinde Darüs Selam onlar içindir! Yaptıkları Hu onların Veli’sidir.” (Enam 127)
- “İkisinin arasında perde vardır. Arafta ise, hepsini yüzlerindeki alametlerden tanıyan Rical vardır. Cennet ashabına Selamün Aleyküm diye seslenirler. Rical daha cennete dahil olmamıştır. Onlar cenneti umarlar.” (Araf 46)
Es-Selâm isminin bu manası şöyledir:
• Yarattıklarını düşmanlarının saldırılarından kurtararak selamete çıkartması,
• Hayatının devamı için lazım olan organları vermekle selamete çıkartması,
• Kullarını tehlikelerden kurtarmak suretiyle selamete çıkartması.