Allah’a Teslimiyet “Dua”

cami-dua

Dua kelime anlamı olarak, çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek manalarına gelir. Dinimizde ise dua, insanların isteklerini, dileklerini Allah’a iletmesidir. Yaradan Rabbimiz ile iletişim kurmak ve ondan yardım istemek, ona sığınmak için dua ederiz. Yaptığımız hatalardan dolayı Allah’tan bizi bağışlamasını dilemek için duaya yöneliriz. Allah yalnızca kendisinden yardım istememizi ve kendisine dua etmemizi istemiştir. Böylece yapılan dualara karşılık vereceğini, “… Bana dua edin, duanıza karşılık vereyim…” buyurarak bizlere bildirmiştir.

Dua, kulun Allah ile iletişim kurduğu ibadetlerin başında gelir. Bu nedenle Müslümanlar için bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette ibadetle dua bir arada yer almıştır. Bütün ibadetleri yerine getirirken mutlaka dua edilmesi öğütlenmiştir. Önce, Rabbimize karşı görevlerimizin başında gelen ibadetleri yapmalı, sonra da ona dua ederek ondan yardım istemeliyiz. Bir insan, dua etmekle Allah’a olan inancını, O’nun merhametine olan güvenini ve onun karşısındaki acizliğini kabul eder. Gücünü aşan, elinden bir şey gelmeyen konularda Allah’tan yardım diler. Yaptığı hataların affı için Allah’a sığınır, tövbe eder. Böylelikle Allah’a karşı kulluk görevi olan önemli bir ibadetini de yerine getirmiş olur.

Dinimizde duaya büyük önem verilmiştir. İnsan istediği zaman ve içinden geldiği gibi Allah’a dua edebilir. İsteklerini ve içinde bulunduğu durumu doğrudan Allah’a iletebilir. Hiç bir aracıya ya da özel bir yer ve zamana ihtiyaç duymaksızın Allah’tan yardım isteyebilir.

dua-eden-kadın

Yüce Rabbimiz biz kullarına birçok nimet ve güzellik vermiştir. Bizler, verdiği bu nimetler için şükür etmeliyiz. O’nu anmalı, bizleri bu nimetlerden mahrum bırakmaması için ona içtenlikle dua etmeliyiz. Kur’an-ı Kerim’de, “… Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim. Artık onlar da benim davetime uysunlar…” buyrulmaktadır. Allah bizlere dualarımıza karşılık vereceğini söylemiştir. Dua, insanın Allah katındaki değerini artırır. İnsan, bir ihtiyacı olduğunda, hata yaptığında, eksiklikleri olduğunda Allah’a dua eder, ondan yardım diler, affetmesini ister.

dua-eden-erkek

Duada önemli olan, insanın samimiyetle içinden gelenleri Rabbine söylemesidir. Allah; insanın içinden geçirdiği her şeyi güzel duygu ve düşünceleri bilir. Allah’a ne şekilde dua edilirse edilsin o, herkesi duyar. Dualarımıza yanıt verir çünkü “Göklerin ve yerin anahtarları O’nundur … O, her şeyi bilendir.” (Şura Suresi)

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed‘in ettiği bazı dualar:

“Allah’ım! Kötü bir ömür sürmekten Sana sığınırım, kalp fitnesinden Sana sığınırım ve kabir azabından Sana sığınırım.”

“Ey Allah’ım! Ey Rabbimiz! Bize dünyada iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver ve bizi cehennem azabından koru.”

“Allah’ım! Gazabından rızana, azabından affına, senden yine Sana sığınırım.”

“Allah’ım! İşlediklerimin şerrinden ve işlemediklerimin şerrinden Sana sığınırım”

“Allah’ım! Senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum.” )

Allah‘ım! Bana doğru olanı ilham et ve beni nefsimin şerrinden koru.”

“Allah’ım! Yaradılışımı güzel yaptın, ahlakımı da güzelleştir.”

“Allah’ım! Bana öğrettiğin ilim ile beni faydalandır, bana fayda verecek ilmi bana öğret ve benim ilmimi artır. Her hal üzere Allah’a hamdolsun! Cehennem ehlinin halinden Allah’a sığınırım.”

“Allah’ım! Kederden ve üzüntüden, acizlikten ve tembellikten korkaklıktan ve cimrilikten, borç yükünden ve düşmanların galip gelmesinden Sana sığınırım.”

“Allah’ım! Fakirlikten, yokluktan ve zilletten Sana sığınırım. Zulmetmekten ve zulme uğramaktan Sana sığınırım.”

“Allah’ım! Fayda vermeyen ilimden, imansız kalpten, doymak bilmeyen nefisten ve kabul olmayan duadan Sana sığınırım.”

“Allah’ım! Kulağımın şerrinden, gözümün şerrinden, dilimin şerrinden, kalbimin şerrinden ve tenasül uzvumun şerrinden Sana sığınırım.”

Allah’a Teslimiyet “Dua”” için 7 yorum

  1. Peygamber Efendimizin yaptığı dualar muhteşem…Peygamber Efendimiz nasıl dua etmişse aynısını bizde ediyoruz,istiyoruz…Allah bizleri duası kabul edilenlerden eylesin…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s