Musa ve kardeşine vahyettik: “İkinizin kavmi için Mısır’a evler yapın ve evlerinizi kıble kılın ve namazı ikame edin. Ve müminleri müjdele!”
Yunus Suresi, 87
Ayette de belirtildiği gibi namaz, ibadet olarak İslam’dan önceki dinlerde de emredilmiştir. Hz. Muhammed Efendimiz de henüz namaz farz kılınmadan, güneş doğmadan önceki sabah saatinde ve güneş battıktan sonra ki akşam vaktinde namaza benzeyen bir ibadet yapıyordu. Daha sonra Miraç Gecesi Cenabı Hak, ilk önce her gün 50 vakit namazı farz kıldı. Fakat ümmetin, buna takat getiremeyeceği anlaşılınca Efendimiz, Allah’tan vakitlerin azaltılmasını diledi. Son olarak 5 vakit namaz bizlere farz kılındı.
Namaz, Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette geçmektedir. Bunlardan bazıları:
Nisa Suresi, 103 “…Muhakkak ki namaz, müminlerin üzerine, “vakitleri belirlenmiş bir farz” olmuştur.”
Hac Suresi, 78 “…Öyle ise namazı kılın; zekatı verin ve Allah’a sımsıkı sarılın. O, sizin mevlanızdır. Ne güzel mevladır, ne güzel yardımcıdır!”
Bakara Suresi, 42 “Hem namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin”
İsra Suresi, 78 “(Öğle üzeri) güneşin zevalinden (sonra öğle, daha sonra ikindi namazını), gecenin kararmasına kadar (gün batımında akşam, iyice karardığında yatsı) namazını kıl; bir de sabah namazını kıl! Çünkü sabah namazı (gece ve gündüz melekleri tarafından) şahid olunan bir namazdır.”
Rum Suresi, 17-18 “Öyle ise, akşama girdiğinizde ve sabaha girdiğinizde Allah’ı tesbih edin (akşam, yatsı ve sabah namazlarını kılın)! Halbuki göklerde ve yerde hamd, O’na mahsustur. Akşama doğru ve öğlene girdiğiniz zaman da (Allah’ı tesbih edin! İkindi ve öğle namazını kılın)!”
Hud Suresi, 114 “Gündüzün iki tarafında (öğle ve ikindi vakitlerinde) ve gecenin (gündüze) yakın saatlerinde (akşam, yatsı ve sabah vakitlerinde) ise namazı hakkıyla eda et! Muhakkak ki iyilikler, (büyük günahlardan kaçınmak şartıyla) kötülükleri giderir. Bu, ibret alanlara bir nasihattir.“
Nisa Suresi, 55 “Sizin asıl dostunuz Allah’tır, O’nun Resulüdür ve namazlarını kılan zekatlarını veren ve rüku eden müminlerdir.”
Enam Suresi, 72 “Bize: “Namazı dosdoğru kılın, Allah’a karşı gelmekten sakının” (diye emredildi), toplanacağınız yer O’nun huzurudur.”
Yunus Suresi, 87 “Biz Musa ile kardeşine şöyle vahyettik: “Kavminiz için Mısır’da birtakım evler hazırlayın ve evlerinizi kıbleye karşı yapın ve namazı kılın ve müminlere müjde verin.”
Namaz, amellerin en üstünü, ibadetin özü, en büyük farzlardan biridir. Nasıl ki Yasin Suresi Kur’an-ı Kerim‘in kalbi olarak görülüyorsa, namazda ibadetlerin kalbidir. Namaz sırasında yiyip içmemekle oruç, her gün bize verilen yirmi dört saatten bir saatini namaza ayırmakla zekat, kıbleye yönelmek hac ibadetinin yapılışını içerir. Namaz kılan insan, yeryüzünü büyük bir mescit tasavvur eder. Namaz kılarak Allah’a: “Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz.” demiş oluruz, Rabbimize ibadet eder ve yalnız ona dua ederiz.
“Amellerin En Üstünü Namaz” için 5 yorum